7 SUNDHEDSFORDELE VED SOLLYS

Ved du, hvor vigtigt det er at få lidt solskin?

Videnskabeligt har solskin mange fordele for vores kroppe. Her er syv gode grunde til at gå udenfor og nyde solen.

1. Forbedrer din søvn
Din krop skaber et hormon kaldet melatonin, som er afgørende for at hjælpe dig med at sove. Fordi din krop begynder at producere det, når det er mørkt, begynder du normalt at føle dig søvnig omkring to timer efter solen er gået ned, hvilket er en af grundene til, at vores kroppe naturligt holder sig oppe senere på sommeren.

Forskning viser, at en times naturligt lys om morgenen hjælper dig med at sove bedre. Solskin regulerer din døgnrytme ved at fortælle din krop, hvornår du skal øge og mindske dit melatoninniveau. Så jo mere dagslys du kan få, jo bedre vil din krop producere melatonin, når det er tid til at sove.

2. Reducerer stress
Melatonin sænker også stressreaktivitet og at være udendørs hjælper din krop med naturligt at regulere melatonin, hvilket kan hjælpe med at reducere dit stressniveau. Plus, da du ofte laver noget aktivt, når du er udenfor (gå, lege osv.), hjælper den ekstra bevægelse også med at reducere stress.

3. Vedligeholder stærke knogler
En af de bedste og nemmeste måder at få D-vitamin på er at være udenfor. Vores kroppe producerer D-vitamin, når de udsættes for sollys – omkring 15 minutter i solen om dagen er nok, hvis du har lys hud. Og da D-vitamin hjælper din krop med at bevare calcium og forhindrer skøre, tynde eller misdannede knogler, kan det at slikke solskin være lige, hvad lægen har bestilt.

4. Hjælper med at holde vægten
At komme udenfor i 30 minutter mellem kl. 08.00 og 12.00 har været forbundet med vægttab. Der kan selvfølgelig være andre faktorer til dette, men der ser ud til at være en sammenhæng mellem tidligt morgensollys og vægttab.

5. Styrker dit immunforsvar
D-vitamin er også essentielt for dit immunsystem, og med konsekvent udsættelse for sollys kan du være med til at styrke det. Et sundt immunsystem kan hjælpe med at reducere risikoen for sygdom, infektion, visse kræftformer og dødelighed efter operation.

6. Bekæmper depression
Det er ikke kun i dit hoved; der er en videnskabelig grund til, at det at være i solskin forbedrer dit humør. Solskin øger din krops niveau af serotonin, som er et kemikalie, der forbedrer dit humør og hjælper dig med at forblive rolig og fokuseret. Øget eksponering for naturligt lys kan hjælpe med at lindre symptomerne på sæsonbestemt affektiv lidelse – en ændring i humør, der typisk opstår i løbet af efteråret og vinteren, når der er færre timers dagslys.

7. Kan give dig et længere liv
En undersøgelse, der fulgte 30.000 svenske kvinder, afslørede, at de, der tilbragte mere tid i solen, levede seks måneder til to år længere end dem, der havde mindre soleksponering. Der skal forskes mere på dette område, men det er noget forskerne fortsætter med at studere.

Selvfølgelig kan lidt solskin række langt (og for meget er skadeligt for vores hud). Afhængigt af din huds nuance vurderer forskere, at din krop optimalt kan producere D-vitamin på cirka 5 til 30 minutter i solen. Hvis du bruger solcreme, producerer du muligvis ikke så meget D-vitamin. Hvis du leder efter noget tiltrængt D-vitamin, skal du ikke udsætte bar hud i mere end 5 til 30 minutter.