Vi elsker duften af nyslået græs. Men det, vi lugter, er faktisk et advarselssignal, der udsendes af planter under angreb.
Feromonerne frigivet af nyslået græs er kendt som GLV’er – grønne flygtige blade. Forskere mener, at GLV’er lugter godt, fordi de minder os om mad. Grøntsager frigiver GLV’er, når de skæres, og frugter frigiver GLV’er, når de modnes. Vi er med andre ord genetisk programmeret til at reagere positivt på lugten.
GLV’er er en gruppe af flygtige organiske forbindelser baseret på seks kulstofatomer. Næsten enhver grøn plante kan frigive dem, og de gør det normalt i store mængder, når de bliver angrebet eller beskadiget. Så de flygtige stoffer er faktisk “rædselskrig” fra det afklippede græs, som modtages af andre planter og dyr.
En undersøgelse af majs viste, at planterne frigiver GLV’er, når rovdyr tygger på dem. GLV’erne fik andre majsplanter til at producere stoffer, der gør dem mindre velsmagende og mere forberedte på et angreb.
En anden undersøgelse viste, at en specifik rovbille, den syvplettede mariehøne, reagerede på GLV fra sojaplanter, når den blev angrebet af bladlus. Duften af sojaplanterne tiltrak de rovbillearter, der eliminerer bladlus mest effektivt.
Forskere har også bevist, at planter bruger GLV til at beskytte sig mod svampe og frostskader.
Men endnu ikke imod plæneklippere.
Hej nyslået græs!