ALLE KATTE ER PSYKOPATER

De fleste ved, at katte kan være uforudsigelige. Nu har forskere udviklet en test, der beviser, at katte har psykopatiske træk.

Katte er blevet elsket, værdsat og endda fejret af mennesker i tusinder af år. Deres adfærd kan virke uforudsigelig – nogle gange venlig, nogle gange afvisende.

Nu har britiske forskere konkluderet, at tamme katte også har en ret mørk side, der matcher de markører, der ville indikere, at de er psykopater.

Forskere fra to Liverpool-universiteter har udviklet, hvad de kalder CAT-Tri+-testen, den første af sin slags. Det består af et spørgeskema, der er gjort frit tilgængeligt online. De 46 spørgsmål er baseret på en videnskabelig undersøgelse, hvor forskere analyserede i alt 2042 huskatte ved hjælp af ejernes observationer af adfærd.

Spørgsmålene er koncentreret omkring de tre hovedtræk ved menneskelige psykopater: dristighed, ondskabsfuldhed og hensynsløshed, plus om katten er venlig over for andre kæledyr og mennesker.

Baseret på svarene fra de 2.042 katteejere fandt forskerne ud af, at alle katte højst sandsynligt har psykopatiske tendenser i varierende grad. Katte kan være blandt verdens mest populære kæledyr, med anslået 370 millioner huskatte på verdensplan. Alligevel forbliver de uforudsigelige og er alle rovdyr. Som et eksempel, forårsager Australiens 3,7 millioner huskatte ødelæggelse af dyrelivet og dræber anslået 230 millioner indfødte australske fugle, krybdyr og pattedyr hvert år. En kat, der kan strejfe og jage, kan dræbe 186 pattedyr, krybdyr og fugle hvert år.

Hvis tanken om at dele dit hjem med en kødædende psykopat virker foruroligende, fortæller forskerne os, at vi skal tage det roligt: Sådanne egenskaber er en naturlig del af kattes evolutionære historie, og testen blev udviklet for at forbedre forholdet mellem mennesker og katte, så at dyreejere, dyrlæger og andre kan forstå individuelle katte så godt som muligt. Når de er hjemme, gør vores psykopatiske katte det sjældent værre end at ødelægge vaser eller udvise mærkelig adfærd – såsom pludselige høje skrig eller bevægelser, eller at sidde på genstande, som du tydeligvis er ved at bruge.

Hej katte!