AT SPISE DENNE NØD HJÆLPER DIN TARM OG REDUCERER INFLAMMATION

Du har sikkert hørt, at det kan være et godt for dit helbred at spise nødder. Pekannødder, for eksempel, er kendt for at understøtte styringen af dit blodsukker. Pistacienødder er fyldt med protein. Valnødder indeholder flerumættede fedtstoffer, der kan hjælpe med at sænke kolesterol og forbedre dit hjertesundhed.

Nu, ifølge en ny undersøgelse, har en anden elsket nød netop vist sig at gavne din tarm og muligvis endda reducere inflammation – mandlen.

Hvordan mandler gavner tarmen
Indtagelse af mandler øger butyrat – en type mikrobiota-biprodukt, der er blevet forbundet med en række sundhedsmæssige fordele. Disse “gode” bakterier hjælper med at nedbryde kostfibre i tyktarmen og er kendt for at være den vigtigste energikilde for dine tyktarmsceller.

Hvordan et sundt tarmmikrobiom kan tilføje år til dit liv
Undersøgelsens design var som følger: forskere fra King’s College London rekrutterede 87 raske voksne til et randomiseret kontrolleret forsøg. I fire uger spiste en gruppe 60 gram hele mandler, en anden spiste 60 gram malede mandler, og kontrolgruppen spiste en muffin i stedet for deres sædvanlige snack. I slutningen af de fire uger analyserede forskerne sammensætningen og diversiteten af deltagernes tarmmikrobiota samt andre faktorer relateret til tarmsundhed og fordøjelse.

Mens mandler havde en begrænset effekt på tarmens mikrobiotasammensætning – oplevede deltagere, der spiste mandler, en signifikant stigning i tarmbutyratniveauer.

“En del af den måde, hvorpå tarmmikrobiotaen påvirker menneskers sundhed, er gennem produktionen af kortkædede fedtsyrer, såsom butyrat,” oplyser en nylig pressemeddelelse. “Disse molekyler fungerer som en brændstofkilde for celler i tyktarmen, de regulerer optagelsen af andre næringsstoffer i tarmen, og de hjælper med at balancere immunsystemet.”

Plus, ifølge rapporten, udløste deltagernes øgede fiberforbrug ikke nogen gastrointestinale symptomer, der forårsagede ubehag. At spise nok fibre er en vigtig vane for tarmens sundhed. Uden det vil tarmbakterierne ikke have noget at spise af. (Dette er også vigtigt for at fylde afføringen op til den rigtige konsistens.)

Hvorfor en sund tarm er nøglen til overordnet velvære
Sammen med at reducere inflammation har en sund tarm vist sig at hjælpe med at forhindre infektioner, forbedre depressionssymptomer, reducere risikoen for kroniske sygdomme (herunder demens) og endda hjælpe dig med at leve længere.

Butyrat er også blevet forbundet med andre sundhedsmæssige fordele, såsom forbedret søvn, reduceret inflammation, et sundere immunsystem og nedsat risiko for tyktarmskræft. At indtage mandler i din kost er et godt sted at begynde at passe på din tarm.