HISTORIEN OM JULEMANDEN

Han bryder ind i vores huse hvert år til glæde for søde børn verden over, men han startede ikke med at levere gaver til børn. Og vidste du, at der er dele af ham, der sandsynligvis er ældre end Jesus? Find ud af alt, hvad du behøver at vide om manden, der kommer til en skorsten nær dig denne jul!

Ingen andre end julemandens nisser ved, hvordan han i virkeligheden ser ud, men det karakteristiske hvide skæg og røde tøj er faktisk kreationer af amerikanske tegnere under den victorianske æra.
Den originale britiske julemand, afbildet i det 17. århundrede, havde skæg, men det var ikke hvidt, og hans tøj var grønt, ikke rødt. Og vi kan takke skandinaviske myter for hans rensdyrtrukne slæde, selvom den rødnæsede rensdyrleder, ‘Rudolph’, var en anden amerikansk reklamekreation. Hans nisser har en germansk og udpræget djævelsk baggrund, men flæskestegen, risengrøden, mælken og sherryen, som vi deler ud til julemanden, har en endnu ældre oprindelse. Sådanne ofre minder om ofre til hedenske guder, der gik forud for kristendommen.

Julemanden kan også kaldes for ’Fader Jul’, og dette menes at stamme fra vikingeguden Odin, “Allefaderen” – hovedguden i den nordeuropæiske og skandinaviske mytologi.

Hans første gaver var anonymt leveret poser med guldmønter til en mand, så han havde råd til at bortgifte sine døtre. Nogle beretninger siger, at han efterlod en guldmønt i hver af døtrenes strømper, og i andre, at han tabte sine gaver ned i mandens skorsten, fordi døren var låst. Der er stadig andre, mere dystre og grafiske versioner af historien. En variation var, at en af de tre døtre var ved at ende i prostitution for at undgå økonomiske vanskeligheder. En anden version er, at tre drenge bliver slagtet, så deres kød kunne sælges som skinke, hvorpå Nicholas genopliver drengene.

Men hvis vores kære julemand virkelig ville komme natten før Jesu fødsel, ville han komme ned i vores skorstene engang i september, eller måske i april… Ingen kender med sikkerhed datoen for Jesu fødsel, eller andre datoer i Bibelen. Så hvorfor kommer julemanden så den 24/25. december? Nå, evangelierne ikke angiver en dato for Jesu fødsel, så er grunden til at vi fejrer den 24/25. december, fordi pave Julius I i det 4. århundrede e.Kr. ville havde det. Han ønskede at popularisere kristendommen og tilegnede sig derfor eksisterende hedenske skikke, da alle fra romerne til babylonierne fejrede starten på slutningen af vinteren. Det er måske derfor, tidlige repræsentationer af julemanden så ham klædt i grønt, der repræsenterer forårets grønne skud i vinterens dyb.

Amerikanerne mener, at julemanden bor på Nordpolen, hvilket, i betragtning af at den består af konstant skiftende frossen is, bare er lidt usandsynligt. De britiske og europæiske traditioner er mere prosaiske og mener, at hans værksted ligger i Finland, i et område kendt som Lapland. Nogle tror endda, at hans hule er et sted i Korvatunturi-bjergkæden.

Skal du sende et brev til julemanden, er adressen “Julemandens grotte, rensdyrland, SAN TA1.” Bemærk venligst, at breve fra uartige børn læses, men de svares ikke altid på. Og begrænse anmodninger til enkelte ting, da julemanden har cirka 700.000.000 børn at besøge på en nat.

Hej julemand!