HVORDAN SOVER SNELGE?

Ved første øjekast tror du måske ikke, at snegle lever et særligt fascinerende liv. Men disse gastropoder har dog en ret unik livsstil. De er hermafroditter, hvilket betyder, at de har både mandlige og kvindelige reproduktive organer. De har ingen høresans, og salt er potentielt giftigt for dem. Men et af de mest interessante aspekter af deres liv er, hvordan de sover. Hvor længe kan snegle sove? Du bliver nok overrasket over svaret!

Hvor længe kan snegle sove?

Nogle snegle kan sove i op til tre år i dvale eller aestivation. Ja, det er sandt! Selvom denne forlængede lur kan lyde tiltalende i starten, er den faktisk forårsaget af mindre end ideelle forhold.

Hvorfor sover snegle så længe?

Snegle har brug for fugt for at overleve, så hvis vejret ikke samarbejder, kan de faktisk sove i op til tre år. Det er blevet rapporteret, at snegle, afhængigt af geografi, kan gå i dvale (som opstår om vinteren) eller aestivation (også kendt som “sommersøvn”), som hjælper med at klare varme klimaer. I løbet af denne tid vil sneglene udskille slim over deres kroppe for at beskytte sig mod det tørre, varme vejr. Hvor glamourøst det end lyder, så sover snegle ikke altid i tre år i deres eget slim. Når vejret er det helt rigtige, har snegle en tendens til at følge en ret regelmæssig soveplan.

Er sneglenes søvnplan forskellig fra menneskers?

I modsætning til mennesker følger sneglene ikke reglerne for nat og dag. Generelt sover snegle fra tid til anden i perioder på 13 til 15 timer. De oplever derefter et pludseligt udbrud af energi de næste 30 timer, hvor de får lavet alle deres snegleopgaver!

Hvordan kan du se, om en snegl sover?

Det kan være ret svært at afgøre, om en snegl sover eller ej, i betragtning af at den ikke viser tydelige tegn som at have lukkede øjne eller snorken. Men der er stadig nogle enkle måder, der kan hjælpe dig med at afgøre, om en snegl sover eller ej:

  • Skallen kan hænge lidt fra kroppen
  • Afslappet fod
  • Tentakler ser lidt tilbagetrukket

Det kan være nemt at gå ud fra, at sneglen er død, men lad være med at drage forhastede konklusioner, når du ser en ubevægelig snegl i haven – den tager måske bare en dejlig powernap.