HVORFOR SKAL JEG TISSE MERE I KULDEN?

Du går en tur gennem parken en kold vintermorgen, da det rammer dig – behovet for at finde et toilet, og det hurtigt! Dette skete ikke om sommeren. Er der noget ved vinteren, der gør, at vi skal tisse mere?

Her er to hovedforklaringer på, hvad der sker:

1 – Vores livsstil er under forandring
Om sommeren plejer vi at være udenfor og være mere aktive. Vi sveder mere (for at miste varme), og det er nemt at blive dehydreret, hvis vi ikke drikker nok vand.

Dette påvirker mængden af fri væske, vores krop er villig til at udskille, og vores urinvolumen falder ofte på grund af dette.

Om vinteren er vi ofte indendørs, omkring vandkilder, så vi er mere tilbøjelige til at være hydrerede, mindre aktive og sveder mindre. Det betyder, at vi har en tendens til at have mere fri væske til at udskille gennem vores urin

2 – Vores krop vil gerne undgå at miste for meget varme
Bliver vi kølet hurtigt ned, beskytter kroppen vores indre organer på en række måder.

Den ene er “afkølingsinduceret diurese” eller en stigning i urinproduktionen som reaktion på kulde.

I første omgang ledes blodet væk fra huden for at undgå at miste sin varme til udeluften. Det betyder, at der i stedet strømmer mere blod gennem dine indre organer.

Især strømmer blod til dine nyrer i en større volumen og ved et højere tryk. Dette øger den mængde, som nyrerne skal filtrere. Som følge heraf stiger din urinudskillelseshastighed.

Hvad kan jeg gøre?
Vores kost, alder, blodtryk og personlige situation kan alle påvirke, hvor meget vi tisser.

At producere mere urin kan også være et tegn på hypotermi i alvorlige tilfælde af hypotermi. Dette er din krop, der reagerer på kulden som en stressfaktor, så handle hurtigt. Find et sted væk fra kulden og varm langsomt din krop op.

Hvis den øgede urinproduktion også ledsages af andre symptomer, såsom alvorlige kulderystelser, vejrtrækningsbesvær eller forvirring, skal du straks søge lægehjælp.

I det daglige er det dog nok at sikre, at du drikker rigeligt med vand, ligesom om sommeren, fordi vi taber væske selv i kulden.

Men hvis du så ikke mærker forskel?
Selvom kroppen har mekanismer, der får dig til at tisse mere i kulden, er det ikke alle, der lægger mærke til dette fænomen.
Hvis du bare holder varmen, er der ingen grund til at tro, at din krop ville reagere på kolde temperaturer på denne måde.

Hej væskebalance!