JA, KVINDER MÆRKER MÅSKE KULDE MERE END MÆND

Vi har alle forskellige præferencer for, hvornår det er det rigtige tidspunkt at tage vinterdynerne. Og termostatens indstilling danner ofte grundlag for kontorargumenter mellem kvinder og mænd om den “rigtige” temperatur.

Mellem kønnene er der altid flere ligheder end forskelle. Men forskning viser konsekvent, at kvinder foretrækker en højere indetemperatur end mænd. Men er der nogen videnskab, der understøtter den udbredte tro på, at kvinder “føler kulden” mere end mænd?

Biologiske forskelle mellem mænd og kvinder

Ved nogenlunde samme kropsvægt har kvinder en tendens til at have færre muskler til at generere varme. Kvinder har også mere fedt mellem huden og musklerne, så huden føles koldere, da den er lidt længere væk fra blodårerne.

Kvinder har også en tendens til at have et lavere stofskifte end mænd, hvilket reducerer varmeproduktionskapaciteten under kuldeeksponering, og gør kvinder mere tilbøjelige til at blive kolde, når temperaturen falder.

Hormonelle forskelle

Hormonerne østrogen og progesteron, som er til stede i store mængder hos kvinder, bidrager til krops- og hudtemperaturer.

Østrogen udvider blodkarrene i ekstremiteterne. Det betyder, at mere varme kan gå tabt til den omgivende luft. Og progesteron kan få karrene i huden til at trække sig sammen, hvilket betyder, at mindre blod vil strømme til visse områder for at holde de indre organer varmere, hvilket får kvinder til at føle sig køligere. Denne hormonbalance ændres i løbet af måneden sammen med menstruationscyklussen.

Hormonerne gør også, at kvinders hænder, fødder og ører holder sig omkring tre grader køligere end mænds.

Kernetemperaturen er højest i ugen efter ægløsning, da progesteronniveauet stiger. Det betyder, at kvinder omkring dette tidspunkt kan være særligt følsomme over for køligere udendørstemperaturer.

Er det kun mennesker?

Fænomenet, at nogle af os foretrækker varmere temperaturer frem for andre, er ikke unikt for mennesker. Undersøgelser af mange arter af fugle og pattedyr rapporterer, at hanner normalt samles i køligere områder, hvor der er skygge, mens hunner og afkom opholder sig i varmere omgivelser, hvor der er sollys.

Hanflagermus foretrækker at raste på de kølige, høje tinder af bjerge, mens hunnerne bliver i de varmere dale.

Så hvordan bliver vi enige om den ideelle temperatur?

Den “Skandinaviske sovemetode”, hvor par sover med separate betræk, er en måde at overvinde forskellene i temperaturpræferencer.

På arbejdspladsen er personlige komfortsystemer termiske systemer, der opvarmer eller køler og kan placeres lokalt i individuelle arbejdsstationer såsom skriveborde, stole eller i nærheden af fødder og ben. Eksempler er små skrivebordsventilatorer, opvarmede stole og tæpper eller fodvarmere.

Disse systemer giver individualiseret termisk komfort for at imødekomme personlige behov uden at påvirke andre i samme rum, og har vist sig at give højere komforttilfredshed på arbejdspladsen.

Hvad er din ideelle indendørstemperatur?

Hej vinterdyner!