Læger har med succes transplanteret et 3D-printet øre lavet af menneskelige celler på en kvinde født med en sjælden øredeformitet, meddelte 3DBio Therapeutics, firmaet for regenerativ medicin bag implantatet, i en pressemeddelelse i juni. Transplantationen var en del af det første kliniske forsøg med teknologien, og dens succes markerer et stort skridt fremad for vævsteknologi.
“Hvis alt går som planlagt, vil dette revolutionere måden, det her gøres på,” siger Arturo Bonilla, ørerekonstruktionskirurgen, der ledede holdet, der udførte proceduren, til The New York Times.
Denne eksperimentelle proces involverer at tage en biopsi fra patientens eksisterende øre og udvinde bruskceller. Disse celler dyrkes derefter og 3D-printes i form af patientens øre. Øret fortsætter med at regenerere brusk gennem patientens levetid, og fordi det er lavet af deres egne celler, er det mindre sandsynligt, at det bliver afstødt.
Det har hidtil været et stort år for fremskridt inden for transplantationsteknologi. I januar gav lægerne en patient en hjertetransplantation ved hjælp af et grisehjerte, selvom patienten døde et par måneder senere. Andre forskergrupper arbejder med 3D-printede lunger og 3D-printede blodkar. Ledere fra 3DBio Therapeutics siger, at de tror, at deres teknologi også snart potentielt kan printe andre kropsdele som næser og rotatorcuffs og i sidste ende komplekse organer som lever og nyrer.
Ører er enklere end organer og er i modsætning til lever ikke nødvendige for at holde mennesker i live, så er er et stykke vej mod den potentielle fremtid.
Hej til ny teknologi og hej til fremtidens sundhedsvæsen!