MUMINMORS GRÆSKARSUPPE – ET VARMENDE EVENTYR I EN SKÅL

Når efterårsvinden blæser, og skoven begynder at dufte af mos og rådne blade, er det en helt særlig tid i Mumidalen. Så tager Mumimor sin store, runde gryde frem og koger sin legendariske græskarsuppe – en suppe, der er så god, at selv Morran bliver i bedre humør (og det siger ikke så lidt!).

Muminmamma har altid haft en forkærlighed for at lave mad, der ikke kun varmer maven, men også hjertet. Der er mere i hendes græskarsuppe end bare ingredienser – der er også et strejf af omtanke, et strejf af eventyr og selvfølgelig en knivspids magi.

Et eventyr i græskarland

Det hele begynder, da Mumimor og Lille My tager til græskarplantagen, eller rettere sagt, haveplantagen. Der ligger de gyldne græskar og soler sig i det blege efterårslys, store og stolte som små huse. Lille My, som er skeptisk over for alt, hvad der ikke kan rives ned eller sættes ild til, undrer sig over, hvorfor et græskar skal indgå i noget så vigtigt som suppe.

“Et græskar er bare et forvokset bær!” mumler hun, men Muminmamma smiler bare. “Bare vent, lille ven, så skal du se, hvordan magi smager.”

De udvælger det største og mest orange græskar af dem alle, og sammen ruller de det tilbage til køkkenet. Der tager Mumimor sin skarpeste kniv frem – en kniv, der er så skarp, at Snusmumrikken bruger den til at skære i sine piber – og begynder at forvandle græskarret til en skål fuld af gyldne stykker.

Duftende køkken og hemmelige ingredienser

Snart er køkkenet fyldt med duften af brunet smør, hvidløg og et strejf af muskatnød. Sniff dukker op i døren, tiltrukket af duften som en magnet. “Hvad laver du, Muminmamma?” spørger han med våde øjne.

“Græskarsuppe, min kære Sniff,” svarer hun. “Og jeg har brug for, at nogen smager på den.”

Sniff nikker ivrigt, men lige i det øjeblik dukker Stinky op. “Græskar? Det lyder mistænkeligt sundt!” fnyser han, men selv han kan ikke modstå, da Muminmamma hvisker, at hun har en hemmelig ingrediens.

Den hemmelige ingrediens? Kærlighed, selvfølgelig – men også et skvæt fløde og lidt chili for at give suppen varme, som et kram i flydende form.

En suppe, der fortryller alle

Da suppen er klar, og skålene står på bordet, samles hele Mumidalen for at smage på den. Mumitrolden øser den op med et tilfreds smask, Snorkfrøkenen undrer sig over farven, og Hemulen prøver at finde ud af, præcis hvilket krydderi der giver suppen dens mystik.

Selv Little My tager en skefuld og nikker anerkendende, selv om hun hævder, at den ville være endnu bedre med en eksplosion af peber.

“Det er som at spise efteråret selv!” udbryder Snorken og får følgeskab af alle omkring bordet.

Og der, midt i latteren og de tomme skåle, sidder Muminmama med et smil på læben. For det var præcis det, hun ønskede – at skabe et øjeblik, hvor alle føler sig hjemme, elskede og varme.

Så hvis du nogensinde føler, at efteråret er lidt for koldt eller livet lidt for stressende, hvorfor så ikke lave en gryde med Mumimors græskarsuppe? Hvem ved, måske forvandler den også din hverdag til et eventyr.

Opskriften – i ægte Mumin-ånd

For dem, der gerne vil prøve det selv, er her en enkel opskrift inspireret af Muminmamma

Muminmammas græskarsuppe

Ingredienser:

  • 1 lille butternut-græskar (eller andet sødt græskar), skrællet og skåret i tern
  • 1 løg, hakket
  • 2 fed hvidløg, hakket
  • 1 gulerod, skåret i skiver
  • 1 liter grøntsagsbouillon
  • 2 dl kokosmælk (kan erstattes med almindelig fløde eller mælk)
  • 1 teskefuld stødt ingefær (eller frisk, hvis du foretrækker det)
  • 1 teskefuld kanel
  • En knivspids muskatnød
  • Salt og peber
  • 1 spiseskefuld olivenolie eller smør
  • Frisk persille eller græskarkerner til pynt

Instruktioner:

  1. Forbered grøntsagerne: Skræl græskarret og skær det i tern, skræl guleroden og skær den i skiver, og hak løg og hvidløg.
  2. Steg grøntsagerne: Varm olien eller smørret op i en stor gryde. Tilsæt løg og hvidløg, og steg dem i et par minutter, til de er bløde.
  3. Tilsæt græskar og gulerod: Tilsæt græskartern og gulerodsskiver, og lad det sautere i yderligere 5-7 minutter.
  4. Bring suppen i kog: Hæld grøntsagsbouillonen i, og bring den i kog. Skru ned for varmen, og kog i 20-25 minutter, indtil græskar og gulerod er bløde.
  5. Blend suppen: Brug en stavblender til at purere suppen, indtil den er helt glat. Hvis du ikke har en stavblender, kan du forsigtigt hælde suppen i en blender i portioner.
  6. Tilsæt smagsstofferne: Tilsæt kokosmælk, ingefær, kanel og evt. muskatnød. Smag til med salt og peber.
  7. Servering: Varm suppen op ved svag varme, til den er gennemvarm. Server med en klat fløde eller et par græskarkerner på toppen og et godt stykke brød ved siden af.

Tips:

  • Hvis du vil have en mere fyldig smag, kan du stege græskarret i ovnen, inden du koger det, hvilket giver en dejlig sødme og en dybere smag.
  • Prøv at tilsætte en knivspids chiliflager for at få lidt varme, hvis du kan lide mere krydrede supper.
  • (Og måske lidt chili, hvis du tør!)

Nyd måltidet, og må dit køkken altid være lige så varmt som Muminmors!