REGNBUER SMILER OGSÅ!

Nævn regnbuer, og det billede, der kommer i tankerne, er en smuk gennemsigtig bue af lyse farver, der bøjer sig mod horisonten. Men på et nyt billede taget af den italienske astrofotograf Marcella Giulia Pace og delt af NASA den 11. marts 2022 bliver din regnbue rørt – så det ser ud som om den smiler!

Det lyder som ren magi, men årsagen til det fantastiske fænomen, kaldet cirkumzenithalbue, er forankret i videnskaben.

Hvordan dannes regnbuer?

Som du måske allerede ved, består hvidt lys af syv farver, nemlig violet, indigo, blå, grøn, gul, orange og rød. Når en stråle af hvidt lys i luften støder på et tættere medium, såsom is eller vand, begynder det at bevæge sig langsommere, hvilket får det til at ændre retning eller bryde. Fordi komponenterne har forskellige bølgelængder, revner eller bøjer de med forskellige hastigheder. Noget af lyset absorberes, mens noget reflekteres.

Regnbuer dannes, når solens hvide lys kommer i kontakt med regndråber og bryder ind i de smukke lyse bånd, vi er vant til at se. Rød har den længste bølgelængde og bøjer mindst. Derfor vises den altid ved den yderste ring af regnbuen. Violet, som har den korteste bølgelængde, bøjer mest og ender som den inderste farve. Regnbuer danner hele cirkler, men er kun synlige som halve cirkler, fordi horisonten afskærer den anden halvdel.

Hvad får en regnbue til at «smile»?

Cirkumzenithalbuer eller omvendte regnbuer opstår, når sollys møder iskrystaller inde i tynde, fjerlignende cirrusskyer i store højder. Regnbuen på hovedet ses, når lysstrålen trænger ind gennem den flade topflade af den sekskantede iskrystal og kommer frem fra en af ​​dens prisme-lignende sideflader.

Meteorologer siger, at selvom cirkumzenithalbuer er ret almindelige i store højder, er de svære at se på grund af lavthængende skyer.

Smilende eller ej, det gennemsigtige bånd af lyse farver, der buer perfekt hen over landskabet, bringer lykke til folk i alle aldre!

Hej til alle regnbuer!