Kochi International Airport i det sydlige Indien er den første lufthavn i verden, der udelukkende er afhængig af solenergi. Sidste år vandt den en pris for sin miljøtænkning i en konkurrence sponsoreret af FN.
For fem år siden begyndte lufthavnsmyndighederne at lede efter nye måder at spare energi på. I første omgang satte de solpaneler på taget af en af passagerterminalerne. De oprindelige omkostninger var enorme, men med tiden blev solpaneler billigere. Lufthavnen forventes at få sine investerede penge tilbage inden for de næste seks år.
I dag producerer over 40.000 solpaneler, placeret på store arealer af uudnyttet jord, nok energi ikke kun til lufthavnen, men til store dele af selve byen. I øjeblikket produceres der mere end 29 megawatt, og effekten vil stige til 40 megawatt, nok til at dække byens stigende energibehov. Derudover absorberer solpanelerne lige så meget kulstof som at plante 3 millioner træer.
Kochis solcelledrevne lufthavn er blot et af Indiens projekter for at øge brugen af solenergi og reducere kulstofemissioner. I år forventes Indien at øge sin solenergikapacitet til 100.000 megawatt.
Projektet har tiltrukket sig opmærksomhed fra flere miljøorganisationer. Især afrikanske lande overvejer at flytte mere af deres energiproduktion til solenergi.
Hvad synes du, skal Danmark også investere mere i solenergi?
Hej sol!