VINLANDSKORTET, EN VIKINGESKAT

Har du nogensinde hørt om Vinlands-kortet? Det er et rigtig fedt pergamentkort, der viser Nordamerikas nordøstkyst og de omkringliggende områder af Atlanterhavet. Hvad der gør det endnu mere interessant er, at det menes at stamme fra det 15. århundrede, hvilket gør det til et af de ældste kort over den nye verden, der eksisterer.

Det er fascinerende, at skandinaviske opdagelsesrejsende kan have nået Nordamerika længe før Columbus. Ifølge islandske legender førte den islandske opdagelsesrejsende Leif Erikson en bosættelse i en region kaldet Vinland omkring år 1000.

Kortet blev faktisk opdaget i 1950’erne af en sjælden boghandler ved navn Laurence Witten. Det blev klistret på bagsiden af et manuskript kendt som Hystoria Tartarorum, som blev skrevet på latin i midten af det 15. århundrede. Manuskriptet havde været en del af British Museums samling siden 1926.

Da Vinland-kortet først blev opdaget, blev det betragtet som en stor opdagelse. Nogle eksperter mente, at det var bevis på skandinaviske opdagelsesrejsende i Nordamerika århundreder før Columbus. Men kort efter dens opdagelse begyndte der at opstå spørgsmål om dens ægthed. Nogle hævdede, at det var en falsk kopi skabt af en falskner i det 20. århundrede, som ville få det til at se gammelt ud. Andre mente, at det var ægte, men var blevet ændret på en eller anden måde.

Kontroversen omkring Vinland-kortet har fortsat i årtier, hvor forskere på begge sider har fremlagt beviser til støtte for deres påstande. Nogle har peget på detaljer på kortet, der ser ud til at være kronologiske fejl, mens andre har bemærket, at blækket og pigmentet på kortet ikke stemmer overens med dem, der almindeligvis blev brugt i det 15. århundrede.

Uanset om Vinlandskortet er en ægte artefakt fra det 15. århundrede, er det fascinerende, at det har givet anledning til så megen debat og diskussion. Det er en påmindelse om den vedvarende interesse, mennesker har haft i udforskningen af den nye verden og de mange myter og legender, der har omgivet den gennem historien.