JA, DU KAN (OG BØR) GIVE DIG SELV ET KRAM

Et kram kan være en god trøst.

Det kan hjælpe dig med at føle dig tættere på nogen, du holder af, uanset om det er en partner, ven eller et barn. De kan også øge din følelse af lykke og tilfredshed ved at styrke din følelse af, at andre holder af dig.

Når omstændighederne forhindrer dig i at være sammen med dine kære, kan du føle dig ret desperat efter fysisk kærlighed. Berøring er et grundlæggende behov, så det er helt normalt. At gå uden, især i længere tid end normalt, kan have en ganske stor indflydelse på dit følelsesmæssige helbred.

Der er nogle gode nyheder her. At få et kram fra dine kære hjælper dig med at føle dig bedre tilpas ret hurtigt. I mellemtiden, hvis du virkelig har brug for et kram, og du er alene, hvorfor så ikke prøve at give et til dig selv?

Vi forstår. At kramme dig selv lyder måske lidt akavet, endda fjollet, men det er helt for alvor.

At kramme dig selv har store fordele

Ligesom kram, kan selvkram have nogle ret store fordele, så det er en fantastisk måde at give dig selv lidt kærlighed på.

Det kan hjælpe med at lindre smerter

Ifølge forskning fra 2011 kan du reducere smerter, hvis du krammer dig selv.

I denne undersøgelse brugte forskere en laser til at skabe en følelse af smerte hos 20 deltagere. Når deltagerne krydsede deres arme (på samme måde som du krydser dine arme, når du giver dig selv et kram), rapporterede de, at de oplevede mindre smerte.

Forskerne mener, at dette resultat er relateret til forvirring i hjernen om, hvor smerten kommer fra. Smerten opstår ét sted, men hvis du har armene over kors, er din hjerne forvirret over placeringen af smertesignalet.

Mens din hjerne arbejder på at regne det ud, har den reduceret kapaciteten til at behandle andre oplysninger – herunder smerteintensiteten.

Du er måske bekendt med en lignende strategi for at lindre smerter, hvis du nogensinde har forsøgt at gnide eller ramme et ømt, kløende eller irriteret område. Tilføjelse af flere oplevelser giver din hjerne mere at behandle, hvilket kan påvirke, hvordan den opfatter dine smerteniveauer.

Men smertelindring i forbindelse med kram kan også have en anden forklaring.

Forskning tyder på, at hormonet oxytocin, som frigives ved blid berøring, kan spille en rolle i smertelindring.

Oxytocin frigivelse kan hjælpe med at lindre smerter med det samme. Forfatterne opdagede, at dette hormon også kan bidrage til at reducere følsomheden over for smerte indirekte ved at reducere følelser af angst og frygt.

Det kan hjælpe dig med at føle dig tryg og sikker

Betydningen af menneskelig forbindelse kan ikke undervurderes, og social støtte giver mange fordele. Når en person, du holder af, for eksempel slår armene omkring dig i et kram, føler du dig sandsynligvis tryg og mindre alene.

At give dig selv et kram kan genskabe disse følelser af komfort og sikkerhed. Tænk på det som en slags stand-in, indtil du kan kramme en anden igen.

Billedtekst: Du spiller den vigtigste rolle i dit eget velbefindende, og at kramme dig selv kan hjælpe med at minde dig selv om din magt. I stedet for at vente på, at en anden tilbyder støtte og får dig til at føle dig bedre, kan du tage skridt til at trøste dig selv.

Det kan forbedre dit humør

Måske har du haft en lang dag eller føler dig lidt dyster uden nogen åbenbar grund. Måske kan du ikke tilbringe tid sammen med dine kære i øjeblikket, og isolationsbelastningen vil indhente dig.

Berøring, selv din egen berøring, hjælper med at fremme afslapning, da det sænker niveauerne af kortisol (stresshormonet) i din krop. Sikker på, et kram vil ikke løse dine problemer helt, men det kan hjælpe med at lindre noget af spændingen og stressen.

Så næste gang du føler dig på randen af opløsning, irriteret eller udbrændt, kan det hjælpe at tage sig tid til et godt, langt kram for at løfte dit humør og gøre dit humør lidt lysere.

Det kan øge selvværdet

Ligesom berøring kan selvmedfølelse sænke kortisolniveauerne og forbedre det generelle velbefindende.

En måde at øge selvværd på? Du gættede rigtigt: Giv dig selv et kram.

Ifølge førende forsker i selvmedfølelse, Kristin Neff, ph.d., øges følelsen af kærlighed og ømhed over for selvet, hvis du krammer, kærtegner og fysisk trøster din krop.

At udøve selvvenlighed hjælper med at gøre det lettere at acceptere sig selv som man er og at undgå at lede efter fejl. Ved at øge bevidst accept og selvværd kan selvmedfølelse også forbedre dit overordnede syn på livet.

Så hvordan gør du det?

Hvis du ikke tydeligt kan visualisere, hvordan du krammer dig selv, skal du ikke bekymre dig. Processen kan virke lidt underlig i starten, men det er faktisk ret simpelt.

Du kan helt sikkert gå efter det, ligesom når du krammer en anden, men hvis du vil have nogle klarere retningslinjer, kan disse tip hjælpe dig.

Selvkrammende 101

1. Fold dine arme rundt om din krop og placer dem på en måde, der føles naturlig og behagelig. For eksempel kan det føles lettere at placere dine arme over maven eller lige under brystet end at klemme rundt om brystet.

2. Hvil dine hænder på dine skuldre eller overarm (lige over dine biceps) eller langs siden af din mave. Igen, gør det, der føles naturligt. Hvis du krammer dig selv over maven, kan du finde det behageligt at bøje dine hænder rundt om siderne.

3. Forestil dig, hvilken slags kram du vil have. Et stærkt, intenst kram? Eller et blødere, beroligende kram?

4. Skub dig selv med lige nok pres til at skabe den følelse, du leder efter.

5. Hold krammet, så længe du vil.

6. Nogle mennesker finder det betryggende at forsigtigt rocke frem og tilbage, mens de krammer sig selv, så du kan også overveje at prøve dette.

7. Hvis du ikke har lyst til at klemme dig selv, kan du prøve at stryge over dine underarme eller øvre skuldre på en beroligende måde, svarende til en blid massage.