JORDBÆR: EN FALSK FRUGT

Når vi tænker på frugt og grønt, er vi ret sikre på, hvad der er hvad. Vi har en tendens til at klumpe søde eller surt smagende planter sammen som frugter, og de planter, der ikke er sukkerholdige, betragter vi som grøntsager. For at være mere præcis skal vi dog overveje, hvilken del af planten vi spiser.

Mens grøntsager defineres som planter dyrket for deres spiselige dele, er det botaniske udtryk “frugt” mere specifik. Det er en moden, fortykket æggestok eller æggestokke fra en frøbærende plante sammen med tilbehørsdele såsom kødfulde lag af væv eller “pulp”. Derfor er mange af de fødevarer, vi tilfældigt tænker på som frugter, såsom rabarber (som vi spiser bladstilkene af), slet ikke frugter, og mange af vores yndlings “grøntsager” passer faktisk til definitionen af frugt, som f.eks. tomat.

Som en underkategori af frugter er bær en anden historie. Et bær er en uopløselig frugt (som ikke deler sig, når den er moden), der kommer fra en enkelt æggestok og har hele væggen kødfuld. Bær er ikke alle små, og de er ikke alle søde. Overraskende nok er auberginer, tomater og avocadoer botanisk klassificeret som bær. Og det populære jordbær er slet ikke et bær.

Botanikere kalder jordbæret for en “falsk frugt”, en pseudocarp. Et jordbær er faktisk en frugt, der består af mange små individuelle frugter indlejret i en kødfuld beholder. De brunlige eller hvidlige prikker, som normalt menes at være frø, er de ægte frugter, kaldet achenes, og hver af dem omgiver et lille frø.

Disse archenes gør også jordbær relativt høje i fibre. 2,5 dl jordbær giver flere fibre end en skive fuldkornsbrød og giver også mere end 70 procent af det anbefalede daglige indtag af C-vitamin.

Det dyrkede jordbær er en hybrid af to forskellige forældrearter. Fordi de er hybrider, kan dyrkede jordbær ofte tilpasse sig ekstreme vejrforhold og miljøer.

Simpel jordbærtærte

1 liter jordbær
2 dl sukker
1 1/2 spsk. majsstivelse
1 1/2 dl vand
1 pakke jordbærgelatine Jell-O (85g)
1 bagt tærteform

Kog sukker, majsstivelse og vand, indtil det er gennemsigtigt (ca. 10 minutter). Bland godt med jordbær og hæld i tærteform. Stil på køl i tre timer. Top med flødeskum hvis det ønskes og server.

Hej jordbær!